Tenebrae

zondag 28 juli 2019 19:00 - 20:41
Deuren open
18:30 - 20:00
Locatie
Zaal 3
Genre
filmspecial
Beschrijving

Peter Neal (Anthony Franciosa), een beroemde schrijver van horrorromans, is in Rome om zijn nieuwste werk, Tenebrae, te promoten. Bij aankomst in het hotel wordt hij ondervraagd door twee rechercheurs: een jonge vrouw is op brute wijze vermoord met een mes, haar mond vol gepropt met bladzijden uit zijn nieuwe roman.

Tijdens het verhoor ontvangt Neil een anonieme brief van de moordenaar en de rechercheurs voorspellen dat er binnenkort meer moorden zullen plaatsvinden. Ze hebben gelijk. Een voor een sterven de kennissen van Neal een afschuwelijke, pijnlijke en bloederige dood ...

 

Tenebrae wordt over het algemeen niet beschouwd als het bekendste werk van Dario Argento, maar het is absoluut een favoriet onder zijn fans en andere cinefielen. Hoe wreed en donker de film ook is, sommigen beweren zelfs dat het de beste film is die hij ooit heeft gemaakt.

Toen de film in 1982 uitkwam werd hij ofwel zwaar gecensureerd uitgebracht of beoordeeld als VM18 vanwege het grafische geweld. (In conservatief Italië was dit vooral omdat de film lesbische seksuele scènes bevat en dat was te controversieel.)

Ook opmerkelijk zijn de mysterieuze droomsequenties in de film, waarin transgenderactrice Eva Robin verschijnt als een vrouw op het strand die bijgestaan door twaalf mannen, een man hevig in elkaar schopt nadat hij haar in het gezicht sloeg.

 

Gastspreker

Ronald Simons is filmprogrammeur bij Eye Filmmuseum, hoofdredacteur bij The Cult Corner en schrijft als freelance filmrecensent for Preview Magazine en Schokkend Nieuws. Tot zijn favoriete films behoren Black Swan, Funny Games (1997), Clockwork Orange, The Texas Chainsaw Massacre (1974) and Holy Motors. Tijdens Roffa Mon Amour geeft hij een inleiding over Giallo en Dario Argento. Samen met Martin Koolhoven haalde hij Dario Argento naar Nederland in 2017 voor de 4K restauratie van Suspiria.


Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden